Moj internet dnevnik
Leće
Blog
četvrtak, lipanj 2, 2011
Postoje li i druge varijante za kontaktne leće Air Optix Night&Day?

Nosim kontaktne leće Air Optix Night&Day, sad već mjesečno s upotrebom noću. Zadovoljna sam njima, ali svejedno me zanima, proizvodi li neka druga firma isto u tom cjenovnom okviru. Na oba oka imam istu dioptriju 1,5 zakrivljenost, 8,6 - vidim loše na daljinu.

Kontaktnih leća za kontinuirano nošenje ima mnogo, postoji cijeli niz. Iako, samo tako promjeniti tip leća bez predaplikacije je rizično te Vam zbog toga preko interneta ne mogu preporučiti bilo koju drugu vrstu kontinuiranih leća. Ako biste htjeli zamjenu posjetite i konzultirajte Vašeg kontaktologa.

kontaktne-lece @ 18:37 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Jesu li night&day kontaktne leće dobre za oči?

 Htio sam pitati za Vaše mišljenje o lećama koje se ne moraju skidati tijekom noći. Ne uništava li to oko?

Kontaktne leće koje se ne moraju skidati tijekom noći –  night&day (kontinuirane) kontaktne leće imaju svoje prednosti. Npr., kada su higijenski uvjeti nedostatni za postupanje s konvencionalnim lećama. Zdravo nošenje kontaktnih leća zahtijeva pridržavanje određenih pravila dok kod night&day leća to vrijedi dvostruko. Zato bih preporučio, ukoliko situacija dozvoljava, skinuti leće bar nakon dva do tri dana te redovito brinuti o očima kod Vašeg kontaktologa. Ako ćete se pridržavati ispravne upotrebe te ćete redovito odlaziti na kontrole, ne morate se bojati da će Vam kontaktne leće oštetiti oko.

kontaktne-lece @ 18:34 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 30, 2011
Odabir tekućine za kontaktne leće

P: Dobar dan! Htjela sam pitati je li nužno ili se samo preporučuje korištenje tekućine istog proizvođača kao i leća? Može li se kupiti bilo koja druga tekućina?

O: Nemojte podlijegati bilo kakvom svojevoljnom rješenju. U većini slučajeva imate mogućnost odabrati između nekoliko tekućina. Nažalost, sada Vam ne mogu preporučiti  ništa konkretno jer niste naveli koje leće koristite. Npr., svojim korisnicima za silikohidrogelne leće obično preporučujem tekućinu Solo care aqua.

kontaktne-lece @ 00:54 |Komentiraj | Komentari: 0
Odabir kutijice za kontaktne leće

P: Danas mi je stigla tekućina za leće s novim tipom kutijice (kao maleni pehar u čijoj se dršci nalazi spremnik za leće). Brinem se da ću korištenjem takvog spremnika trošiti tekućinu mnogo brže, jer mi spremnik izgleda veći nego onaj klasični. Htjela bih pitati – koliki je obujam tog novog tipa spremnika za leće i hoće li smetati ako kupim klasičnu kutijicu (druge marke) na koju sam navikla.

O: Taj tip posude ima volumen od 9 ml dok je prethodni SoloCare aqua 360 ml imao 2x5ml. Ako želite koristiti klasične kutijice, može biti bilo koje marke.

kontaktne-lece @ 00:22 |Komentiraj | Komentari: 0
Molim Vas, zašto kutijica za leće ne smije doći u doticaj s vodom?

P: Molim Vas, zašto kutijica za leće ne smije doći u doticaj s vodom? A što kada bi voda bila prokuhana ili bilo koja pakirana, ni nju ne bih mogao koristiti za ispiranje kutijice? A ako ostavim tekućinu za leće zatvorenu cijeli dan u kutijici to je u redu?

O: Voda (i bilo koja pakirana i prekuhana) nije čisti H2O. Sadrži mnogo tvari koje ne smiju doći u dodir s kontaktnim lećama.  Upravo tekućina koja se koristi za kontaktne leće je očišćena od tih nepoželjnih tvari, tako da je ona čista H2O. Nakon što uzmete leće iz kutijice tekućinu prolijte, a prije no što ih stavljate nazad nalijete novu, svježu tekućinu.

kontaktne-lece @ 00:16 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 27, 2011
Mogu li naručiti kontaktne leće putem interneta iako ne znam promjer leća?

P: Tek započinjem s lećama. Dobila sam preporuku za prve leće koje bih htjela naručiti putem interneta, jer je ta varijanta dosta jeftinija. Točno znam koji tip leća mi je propisan, no ne znam koji im je promjer, jer to nije bilo navedeno na receptu. Imam i mali cilindar na oku pa ne znam ima li i to utjecaja na promjer leće?

O: Što se tiče promjera leća koje su Vam prepisane – svaki tip kontaktnih leća ima datu  jednu vrijednost promjera (DIA) tako da ih možete naručiti i bez znanja te vrijednosti. Dovoljno je da znate točan naziv Vaših kontaktnih leća. Što se pak tiče drugog dijela Vašeg pitanja – cilindra – da bih rekao nešto korisno i jasno trebao bih znate nešto više detalja o kontaktnim lećama koje su Vam prepisane.

kontaktne-lece @ 23:52 |Komentiraj | Komentari: 0
Dobna granica za nošenje kontaktnih leća

P: Od kada mogu nositi kontaktne leće? Kad bih si kupila jednodnevne leće (za jedno korištenje) da li bi postojala vjerojatnost da ih nosim više od jednog puta ako ću se za njih dobro brinuti.

O: Vjerojatno na umu imate dobnu granicu od kada možete koristiti kontaktne leće. Ta granica nije sa sigurnošću utvrđena već najviše ovisi o procjeni okulista ili optometrista. Što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja u vezi s višekratnim korištenjem jednodnevnih kontaktnih leća – jednokratnih – one su strogo namjenjene za jednokratnu upotrebu. Ako želite kontaktne leće za višekratnu upotrebu, uzmite mjesečne, primjerice dvotjedne. U svakom slučaju, započnite tako da najprije posjetite okulista ili optometrista.

kontaktne-lece @ 23:31 |Komentiraj | Komentari: 0
Bifokalne kontaktne leće za djecu

P: Moj devetogodišnji sin nosi naočale od kada je imao 1,5 godinu – gleda „u križ“ i ima dioptriju. Sada ima bifokalne leće (na daljinu, desno oko: +4,5, cilindar 0,5, os 40 stupnjeva; lijevo oko: 4,5, cilindar 0,25, os 160).

Kada igra nogomet za vrijeme treninga i utakmica ne smije nositi naočale tako da nas sada zanimaju kontaktne leće. No, on je i alergičar – nekada se alergija manifestira naticanjem i crvenilom očiju, iako se u posljednjih dvije godine nije pojavila (liječimo se na alergologiji).

Za njega bih rado htjela jednodnevne kontaktne leće (nosio bi ih samo kada bi igrao nogomet), ali je li uopće moguće s obzirom na njegovu očnu manu i alergiju da nosi kontaktne leće? Ako je odgovor potvrdan, mogu li se leće onda prilagoditi svim njegovim očnim manama ili samo nekima – npr. da budu jedino za daljinu? Može li nositi kontaktne leće ako uzima lijekove protiv alergije (Budiar, Ventolin, Aerius ili Xyzal).

O: Visokovrijednu korekciju kontaktnim lećama u ovom slučaju nije moguće provesti. Možda bi bilo moguće korigirati vid postepeno, iako Vam ishod tog postupka ne mogu sa sigurnošću garantirati. To ponajviše ovisi o procjeni kontaktologa. Alergije često ograničavaju mogućnost korištenja kontaktnih leća, ali u slučaju pojave alergijske reakcije na očima leće nikako ne koristiti. 

kontaktne-lece @ 23:22 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 26, 2011
Acuvue Oasys ili Air Optix?

P: Poštovani gospodine! Moj kontaktolog ponovno mi je pregledao oči i dobio sam novi probni par leća tvrtke Johnson&Johnson Acuvue Oasys zakrivljenosti 8,4 i promjera 14,0  te drugi probni par od tvrtke Ciba Vision Air Optix – zakrivljenosti 8,6 i promjera 14,2. Kako je moguće da mi je dao dva para leća s različitim vrijednostima zakrivljenosti i promjera? Zahvaljujem na odgovoru.

O: To pitanje je dosta često prisutno. Vrijednosti zakrivljenosti i promjera koje odgovaraju Vašem oku mogu se razlikovati od leće do leće. To je najčešće kompenzirano drugim razlikama, što u mnogome ovisi i o iskustvu Vašeg kontaktologa. U ovom primjeru, moguće je da će Vam odgovarati oba preporučena para. Iako je, nasuprot tome, moguće da Vam neki drugi par leća istih vrijednosti zakrivljenosti i promjera ne bi odgovarao. To su upravo detalji koje korisnik, bez pomoći kontaktologa, sam ne može uočiti.

 


Kako prepoznati “pravu” i “krivu” stranu kontaktne leće?

 
P: Trenutno koristim leće Biofinity. Kako da kod njih prepoznam “pravu” i “krivu” stranu? Ne bih htjela pogriješiti.
O: Leće Biofinity (SiH48) nažalost nemaju indikatora, ali nije teško prepoznati pravu i krivu stranu. Stavite leću na jagodicu prsta i pogledajte je bočno. Ako u profilu izgleda kao duboki tanjur s otvarajućim krajnjim prstenom okrenuta je obrnuto. Ako profil ima oblik zdjele s oštrim završetkom leća je okrenuta pravilno. Na slici vidite ispravno okrenutu leću.

 

 

Kontaktolog i izbor kontaktnih leća


P: Dobar dan! Razmišljam o nošenju kontaktnih leća. Moj optičar prodaje samo nekoliko vrsta kontaktnih leća pa me zato zanima moram li potražiti drugog liječnika želim li koristit drugi tip leća. Na internetu sam pronašla dobre recenzije za leće Softlens 59, ali moj optičar te leće ne prodaje. Može li mi ih ona samo preporučiti, a ja da ih kupim negdje drugdje? Ili bi zgodnije bilo izabrati drugog kontaktologa?
O: Preporučio bih Vam da pronađete kontaktologa koji aplicira većinu postojećih tipova leća. Kako određene leće pristaju pojedinom korisniku je vrlo individualno, zato se nije dovoljno osloniti samo na dobre recenzije pročitane na internetu, nego se kao prvo uzima mišljenje i preporuka kontaktologa.

 

{"status":0,"captcha":26772629,"text":"","is_correct":true,"rate":0.139000,"user":3895,"is_banned":false,"balance":525.003000}
kontaktne-lece @ 20:33 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 25, 2011
Kontaktne leće i voda iz bazena

 

Pitanje:

 Radim u inozemstvu kao dječji animator. S djecom imam dio programa u bazenu, ali i u moru. Tako ću raditi naredna tri mjeseca. Ako ću za ta tri mjeseca morati kupiti 90 pari jednodnevnih leća to kao studentica neću moći. Bez leća ništa ne vidim, dok dioptrijske naočale više ne dolaze u obzir! Prošle godine imala sam isti posao i tri mjeseca sam provela i u bazenu i u moru s lećama te nisam imala nikakvih problema. Bila sam naravno oprezna kako bih izbjegla nepotrebno namakanje i dolazak vode u oči. Koje je najbolje rješenje za mene?

 

Odgovor:

Voda iz bazena (ribnjaka, rijeke, mora) može vrlo lako doći u oko i neće izazvati nikakve probleme, jer je nakon toga isprana suzama. Međutim, ako nosite leće one djeluju kao spužva. Voda u njih može nanijeti bakterije, koje se u materijalu leća množe i za nekoliko dana mogu izazvati ozbiljne probleme. Stoga, ako moram preporučiti kontaktne leće za vašu aktivnost to su isključivo jednodnevne. Druga varijanta mogle bi biti plivaće naočale s dioptrijskom korekcijom koje stoje oko 600 kuna, ovisno o tipu korekcije, a možete ih koristiti narednih nekoliko godina.
kontaktne-lece @ 00:20 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
4865
Index.hr
Nema zapisa.